Ansökan och avgifter

När du som är äldre eller om du har en långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning och vill ansöka om stöd, ska du i första hand kontakta en biståndshandläggare eller en socialsekreterare. Det kan vara ansökan om exempelvis hemtjänst, boendestöd eller boende.

Biståndshandläggaren och socialsekreteraren kan hjälpa dig med information inför din ansökan och utreder sedan ditt behov av hjälp. Målet är att du ska kunna bo kvar i ditt hem så länge som möjligt.

Om du omfattas av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) ska du vända dig till en LSS-handläggare för att få mer information och ansöka om stöd.

Om du har en psykisk funktionsnedsättning och omfattas av SoL (socialtjänstlagen) ska du vända dig till en socialsekreterare.

Hur lång tid tar det att få ett beslut?

När utredningen är klar får du ett skriftligt beslut så snabbt som möjligt. Tänk på att olika ärenden kan ta olika lång tid eftersom bedömningar görs i varje enskilt ärende. Ansökan om boende bör inte överstiga tre månader.

Du kan anlita ett ombud

Om du behöver hjälp när du ansöker om stöd kan du anlita till exempel en anhörig eller nära bekant. Du ger då en annan person fullmakt att vara ditt ombud.

Rätt till tolkhjälp

Om du inte talar eller förstår svenska, eller om du är allvarligt hörsel- eller talskadad, har du rätt till tolkhjälp. Det är alltid myndigheten (Uddevalla kommun) som ytterst avgör om tolk ska anlitas och som bokar tolktjänst.

Rätt att överklaga

Om du får avslag på din ansökan har du rätt att överklaga beslutet. Din handläggare kan informera dig om hur du gör.

Läs mer om att överklaga beslut

Avgifter 

Din avgift baseras på din inkomst, vad du betalar för din bostad och hur mycket stöd du får. Om du är gift eller i partnerskap baseras avgiften på era gemensamma inkomster och kostnader. Dock betalar du aldrig mer än så kallad maxtaxa, se mer information längre ned på sidan. I maxtaxan ingår hemtjänst, vårdavgift, hemsjukvård, trygghetslarm och varudistribution.

Avgifterna gäller både för dig som bor hemma och för dig som bor på ett av kommunens boenden. Ta gärna kontakt med en avgiftshandläggare för att få mer information om vad som gäller för just dig.

Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg till den allmänna pensionen som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Är du anhörig och hjälper någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du vara behörig att göra ansökan åt din närstående.
Läs mer om bostadstillägg på Pensionsmyndigheten.

Avgiftsregler i korthet

Klicka på plustecknet för mer information.

Du betalar en vårdavgift om du har hemtjänst eller om du bor på ett äldreboende/vård- och omsorgsboende. Maxtaxa gäller, vilket innebär att det finns en gräns för hur hög vårdavgift som får tas ut per månad. År 2024 är maxtaxan 2 575 kronor per månad.

Om du har hemsjukvård betalar du en månadsavgift oavsett antal besök, om avgiftsutrymme finns. Hemsjukvårdsavgiften 2024 är 395 kronor per månad. Ingår i maxtaxan.

Har du enbart trygghetslarm betalar du en månadsavgift för ditt larm, om avgiftsutrymme finns. Kostnaden för trygghetlarm 2024 är 284 kronor per månad. Ingår i maxtaxan.

För matleverans, det vill säga om du får lagad mat hemkörd till din bostad, tas en avgift ut på 63 kronor per portion.

Om du bor på ett vård- och omsorgsboende eller i annan bostad med särskild service, betalar du en hel abonnemangsavgift för frukost, lunch, kvällsmål samt för- och eftermiddagsfika. Helt matabonnemang kostar 3 793 kronor per månad.

Avlösning är kostnadsfritt upp till 10 timmar/månaden. Över 10 timmar gäller samma regler som för vårdavgift.

Kontakt

LSS-handläggare, biståndshandläggare, socialsekreterare samt avgiftshandläggare:

Telefon
0522-69 60 00 (vx)

Adress
Uddevalla kommun
Socialtjänsten, Centrumkontoret
Kilbäcksgatan 26
451 81 Uddevalla

Förslag på sidor